Les Planes d’Hostoles té orígens molt remots. La seva particular ubicació en una vall amb recursos hidràulics i forestals, entre les comarques de la Garrotxa i la Selva i a camí entre les capitals catalanes, han marcat l’evolució professional dels seus habitants.
-
ORÍGENS I PREHISTÒRIA
- 44000 aC: Erupció del volcà Traiter i efusió de la gran emissió basàltica damunt la qual reposa el nucli de les Planes.
- 27000 aC: Erupció del volcà Artigues Roges o Puig de Sant Marc, aigües amunt de les Planes.
- 7000 aC: Caçadors epipaleolítics vivien en una balma al Clot de l’infern (les Encies).
- 4000 aC: Pagesos neolítics vivien a la vall de Cogolls i eren enterrats a la cova de l’Avellaner.
-
SEGLE X-XII
- 922: En un precepte del rei Carles el Simple s’esmenta un mas prop de les Medes (Cogolls).
- 1020: En el testament de Bernat Tallaferro, aquest cedeix al seu fill Guillem els castells d’Hostoles, Puig-alder i Colltort.
- 1056-1060: Pacte entre Ramón Berenguer, comte de Barcelona, i Eneas Miró, d’Hostoles. Instal·lació del sistema feudal i senyorial a la vall d’Hostoles.
Vídeo recreació infogràfica del castell d’Hostoles
Imatge del municipi al s. X
-
SEGLE XIII-XVII
Imatge del municipi al s. XVII
- 1207: Miró III, senyor d’Hostoles, fa una donació de 17 masos remences de les parròquies de les Planes, Cogolls, Sant Pere Sacosta i les Encies a l’abat d’Amer. Aquests remences estan subjectes a grans prestacions i als mals usos.
- 1283: Les Corts de Barcelona promulguen la constitució antiremença: “En les terres o llocs…”.
- 1305: En reconeixement dels serveis prestats el rei Jaume II cedeix les jurisdiccions civil i criminal a Guillem Galceran de Cartellà.
- 1347-48: Comença una terrible epidèmia de pesta que tindrà greus conseqüències a la vall d’Hostoles. Molts masos queden abandonats per la mort dels seus habitants.
- 1357: El rei Pere el Cerimoniós ven a Guillem Galceran de Rocabertí les jurisdiccions civil i criminal, i tota la vall d’Hostoles.
- 1416: El Consell Reial recomana al rei Ferran I la recuperació del castell d’Hostoles que té Garau de Rocabertí.
- 1419: Redimida la vall, el rei Alfons atorga el primer privilegi per elegir cònsols i consellers.
- 1427-28: Forts terratrèmols sacsegen la vall. Consta que quedaren destruïdes les esglésies parroquials de les Planes, Sant Pere Sacosta, Cogolls i les Encies.
- 1441: Neix Maria de Jonqueres al Mas el Jonquer de les Planes i el 1456 coneix a Alfons d’Aragó (fill bastard del rei Joan II), qui la rapta per tenir dos fills: Joan d’Aragó (1457-1518) i Elionor. Durant la guerra remença, Maria de Jonqueres presta ajuda contra els francesos i posteriorment exerceix com a governadora de Benavarri. L’any 1477, quan Alfons decideix casar-se amb Leonor de Sotomayor, Maria de Jonqueres ingressa al convent, i hi morí el 1506.
- 1462: Comença la revolta remença i la guerra civil catalana, que dura fins al 1472. Verntallat, capità general del rei a la muntanya, dirigí la host remença des del castell d’Hostoles.
- 1474: Verntallat és nomenat vescomte d’Hostoles.
- 1486: Sentència arbitral de Guadalupe entre els senyors i els pagesos. Fi del conflicte remença.
- 1488: Llorenç Espígol és proposat per la Universitat de la Vall i nomenat batlle reial.
- 1500: Comença una etapa de relativa prosperitat a la vall, enmig de les convulsions i conflictes que visqué a Catalunya.
- 1607: El rei Felip III intervé davant del problema que plantejava a la Vall d’Hostoles l’elecció de cònsols, consellers i terna de batlle pel sistema d’insaculació (boles tretes a la sort).
- 1619: Procés i condemna a la forca de Pere Torrent, àlies Cufí, el bruixot de les Encies.
- 1646: El 2 de febrer, Joan Carbonés de Sant Pere Sacosta construeix una capella rudimentària a Maria Santíssima de la font de la Salut i es vesteix d’ermità per tenir-ne cura.
Podeu veure l’evolució de l’expansió urbana del nucli de les Planes durant aquest període aquí.
Revista històrica
-
SEGLE XVIII-XIX
- 1724: Construcció de l’espectacular retaule major de l’església parroquial, obra de l’escultor olotí Francesc Escarpanter.
- 1767: Edificació de la font de Mas Vedruna en el carrer o camí Ral, on s’hi apleguen carreters, mulers, cistellers, roders i comerciants.
- 1787: La població compta amb 709 habitants (segons el cens de Floridablanca), un creixement molt notable respecte l’any 1718 que comptava amb 544 habitants (cens de Campaflorida).
- 1833: Tots els pobles de la Vall d’Hostoles s’adhereixen oficialment a la causa carlina.
- 1849: El dia 9 de gener, a les Planes, Ramón Cabrera derrota les columnes isabelines Hore i Ruiz.
- 1855: S’anuncia la independència municipal de les Planes i també la de les Encies, que forma un únic municipi amb Cogolls.
- 1860: El 24 de febrer, les germanes dominiques s’estableixen a les Planes per dedicar-se a l’ensenyament.
- 1872: Les Planes, les Encies i Cogolls constitueixen un sol municipi i s’independitzen del de Sant Feliu de Pallerols.
- 1886: Amb la implantació de la filatura Dosol comença l’expansió industrial de les Planes.
Imatge del s. XIX
-
SEGLE XX-XXI
- 1900: S’acaba la instal·lació del tram de la línia fèrria entre Amer i les Planes.
- 1902: S’inaugura el carrilet Girona-Olot.
- 1909: Lleugeres repercussions de la Setmana Tràgica. S’arrenquen vies i travesses per impedir el pas del tren que baixava d’Olot.
- 1911: Revolta dels picapedrers arran dels acomiadaments de la companyia dels successors de Miró i Trepat i dantesca actuació de la Guàrdia Civil.
- 1918: El 15 de novembre, inauguració del Grup Escolar, d’estil modernista.
- 1919: Primera celebració de la festa Homenatge a la Vellesa el dilluns de Pasqua.
- 1921: El dia 1 de febrer, és la data fundacional de la Societat Coral Retorn Planenc.
- 1925: S’estrenen els gegants Jordi i Núria, i un any després els capgrossos. Van ser cremats el 1939 durant la guerra. Es reposen els cabeçuts l’any 1947 amb el ball dels gegants i capgrossos musicat per Josep Saderra.
- 1931: El 18 d’abril, l’ajuntament planenc s’adhereix al “règim gloriosament implantat que acompleix els anhels tant temps sentits de llibertat per Catalunya”, segons el text de l’acord.
- 1936: Els pobles del municipi viuen i pateixen les conseqüències de la guerra civil espanyola.
- 1945: Sorgeixen les torneries Darnau i Mundet i Pla.
- 1958: Inauguració oficial del Grup Joan Vidal de “cases barates”.
- 1962: Demolició del castell, antiga casa forta dels Olmera.
- 1978: Primera desfilada de carrosses de Santa Espina fins els anys 90.
- 1979: Primeres eleccions municipals de la democràcia.
- 1981: Es construeixen uns nous gegants a imitació dels antics que seran inaugurats l’any següent.
- 1982: Promulgació de la Llei de Protecció de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la qual declara Parc Natural el sector septentrional del municipi planenc i estableix la qualificació de Reserva Natural per al volcà Traiter.
- 1983: Sorgeix el butlletí informatiu El fenc, que posteriorment esdevindria l’actual Nyer.
- 1984: S’inicien les emissions de Ràdio les Planes des dels estudis del carrer de la Roureda.
- 1986: El 21 d’abril tots els pobles de la Vall celebren il·lusionats el 500è aniversari de la Pau remença.
- 1998: En el mes de setembre s’inaugura l’edifici del Casal Cívic La Cooperativa, amb el Bar la Llar de Jubilats i la Biblioteca Municipal. Es reinaugura amb la programació d’una agenda trimestral cultural d’activitats l’abril de 2018.
- 2001: Es crea la Fira del bastó, de la fusta i productes de la Terra en el marc de les festes de Santa Espina.
- 2016: Es realitza el primer del festival d’estiu Planestiueja’t. També la primera edició de la “Fira del Joc i productes de la Terra” com a continuïtat de la “Fira del Bastó”.
- 2017: S’estrena la pel·lícula “Estiu 1993” gravada a les Planes i dirigida per la planenca Carla Simon, guardonada amb diversos premis i reconeixements nacionals i internacionals, en la qual es relata part de la seva experiència en arribar al poble.
- 2018: Se celebren els actes del centenari de l’Escola Sant Cristòfol.
Ball dels antics gegants abans de cremar-se