Accés regular als Gorgs de Les Planes: seguretat i conservació de la natura

Aquest estiu l’accés als gorgs de les Planes d’Hostoles quedarà regulat a un aforament màxim de 200 persones diàries per garantir les mesures sanitàries i també per vetllar per la preservació d’aquest espai.
Amb l’entrada a la fase 3 de desconfinament, la massificació dels espais naturals per accedir a banys recreatius en gorgs com els de les Planes pot ser perillós, tant per la salut de les persones com pel medi natural. A l’inici de la fase 2 a la regió sanitària de Girona hi va haver una afluència significativa de visitants a les gorgues de les Planes, posant en risc la salut de les visitants i el bon estat de conservació d’aquest Espai Natural Protegit.
Per garantir les mesures de seguretat i sanitàries en situació de pandèmia de la COVID-19, seguint el Protocol de mesures addicionals i preventives per a la gestió d’aigües de bany de la Generalitat de Catalunya, i per prevenir l’aglomeració de persones al medi natural, l’Ajuntament de les Planes d’Hostoles amb la col·laboració de la Fundació Emys han establert un sistema innovador de gestió online de l’aforament per regular l’accés als gorgs del municipi.
A partir d’ara s’accedirà als gorgs a través d’un tiquet de dia que atorga el dret d’accés a tots els espais. Aquest tiquet serà imprescindible per accedir-hi, ja que hi haurà un aforament limitat de 200 persones per dia. D’aquesta manera, es garanteix l’accés als gorgs de la manera més segura possible per a totes les visitants, i alhora vetllar per la preservació de les gorgues de les Planes d’Hostoles i la fauna i flora que hi habita.
El tiquet per adults serà de 3€ i els infants de menys de 12 anys entraran de manera gratuïta, sempre acompanyats per un adult. Aquestes aportacions van destinades a desenvolupar accions per conservar la riquesa biològica d’aquest Espai Natural Protegit I realitzar accions de manteniment per adequar l’espai a l’ús públic.
Aquesta mesura busca que les usuàries que vulguin entrar en aquest espai ho facin amb totes les garanties, respectant les mesures sanitàries i de seguretat per a protegir-se a elles mateixes, i respectant l’entorn i el medi natural per protegir la biodiversitat. Per tant, no respectar la normativa d’usos i accés pot comportar sancions administratives.
L’Ajuntament de les Planes d’Hostoles i la Fundació Emys treballen des de l’any 2018 conjuntament per regular els usos i accessos a l’Espai Natural Protegit del riu Brugent en el seu pas pel municipi. Aquesta és una col·laboració continuada que ha aconseguit regular els usos i accessos al medi natural i conscienciar a la societat sobre la importància i el valor d’aquest Espai Natural Protegit. Això forma part d’una estratègia global del municipi que aposta per el desenvolupament sostenible i que compta amb l’afectació del 0,5% de l’IBI a la millora de la fauna, flora i paisatge.
La compra de tiquets per accedir a l’espai natural protegit es pot fer a: www.fundacioemys.org/gorgslesplanes